SVANTE SJÖBLOM & TWANG – SVANTE SJÖBLOM & TWANG

Vanuit Scandinavië bereikte ons een nieuw album van een gelegenheidsgroep samengesteld uit de Zweedse zanger-gitarist Svante Sjöblom uit Malmö en het Deense trio ‘Twang’ uit Kopenhagen dat als akoestische stringformatie door het Scandinavische muziekleven beweegt. Svante Sjöblom zit al meer dan 20 jaar in het Zweedse bluescircuit waar hij al op alle lokale bluesfestivals heeft opgetreden. ‘Twang’ bestaat uit contrabassist Spencer Gross, violist Thyge van Dassen en banjospeler Peter Banks. Allle drie bandleden zorgen ook afzonderlijk of samen voor het zangwerk bij hun nummers.

Voor hun gezamenlijke album “Svante Sjöblom & Twang” vermengt het gelegenheidskwartet eigen composities met bluesy coverversies van bestaande songs. Svante Sjöblom componeerde drie nummers voor dit album: “See You In Hell”, “Ain’t Gonna Work” (zie live vertolking op de video) en albumafsluiter “This Road”.

Bij de gecoverde nummers noteren we “I’ve Endured”, een bluegrassliedje dat geschreven werd door de Amerikaanse folkzanger en banjospeler Ola Belle Reed, voor het eerst werd opgenomen door Del McCoury in 1975 en nadien ook werd gezongen door o.a. Tim O’Brien en Kelsey Waldon. In 1997 zong Billy Yates de door hemzelf gecomponeerde countryballad “Choices” die daarna ook op coverversies van o.a. George Jones, Betty LaVette en Leonard Cohen kon rekenen en nu dus ook terug te vinden op deze plaat van ‘Svante Sjöblom & Twang’.

De volgende coversong is er één van het nummer “Jug Band Music”, geschreven door John Sebastian toen hij in 1966 nog deel uitmaakte van de Amerikaanse poprockformatie ‘The Lovin’ Spoonful’. De Amerikaanse folk- en bluegrassartiest, violist en banjospeler John Hartford schreef in 1976 het liedje “In Tall Buildings” voor zijn soloalbum “Nobody Knows What You Do” en dat nummer werd nu eveneens door deze Scandinaviërs geselecteerd om op speciale wijze op hun plaat gecoverd te worden.

De laatste cover die ‘Svante Sjöblom & Twang’ op hun geheel eigen wijze brengen is er één van het liedje “Love Yourself”, een vrij recente akoestische popsong die de Britse roodharige singer-songwriter Ed Sheeran samen met Benny Blanco en het Canadese tieneridool Justin Bieber schreef voor het in 2015 uitgebrachte album “Purpose” van Justin Bieber. Dat al deze hier gecoverde nummers een geheel eigen kleedje kregen aangemeten door dit viertal hoeft eigenlijk niet te verbazen. Ze hebben dit echt wel op een persoonlijke en zeer professionele wijze gedaan en dat verdient sowieso onze lof.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy Music
distr.: Sonic RendezVous

video